
Celorepubliková soutěž mladých baristů zaměřená na dovednosti žáků z oboru Gastronomie, Kuchař-číšník, Číšník spojena s ochutnávkou více i méně tradičních slovenských pokrmů. ZUŠ Bystré připravila se žáky hudební pásma, ve kterých zazní písně v podání sólistů i pěveckého sboru, zahraje dechový soubor a hudební skupina, zatančí taneční obor. Akci pořádají: Tylův dům, SOŠ a SOU Polička a ZUŠ Bystré.
V rámci Dnů Slovenska nabídnou žáci SOŠ a SOU Polička návštěvníkům Tylova domu ochutnávku více i méně tradičních slovenských pokrmů, především ze severní části Slovenska, kde čerpáme z poznatků nabitých na družebních cestách po spišském kraji. Slovensko a především kraj pod krásnými Tatrami nebyl nikdy příliš bohatý region. Základem byly ovesné kaše slané i sladké, pohankové výrobky, zelí a později především brambory, které se doplňovaly špekem, uzeninou a při slavnostních příležitostech vepřovým, skopovým a drůbežím masem. Slavnostní jídlo doplňovaly sladké výrobky z kynutého těsta ochucené ovocnými náplněmi, popřípadě mákem.
Návštěvníkům budou moci ochutnat halušky připravované jako hlavní pokrm i dezert. Dále budete moci ochutnat typickou spišskou kelovou polievku, tatranské lokše, bryndzovú nátierku, spišské sladké pirohy. Připravíme moderní míšené nápoje, jejichž hlavní složkou budou alkoholické i nealkoholické nápoje.
Doplňkový program bude tvořit, stejně jako v loňském roce soutěž v přípravě výběrové kávy. Aby si návštěvníci udělal větší představu o světě výběrové kávy, nabídneme jim nejenou velkoplošnou projekci samotné soutěže, která bude komentována jedním z přítomných baristů, ale nabídneme i ochutnávku kávy, tzv. cupping. Možnost ochutnat více druhů kávy pod vedením jejího znalce. Návštěvníci budou mít zároveň možnost připravit si a ochutnat italské cappuccino, které si budou moci opět pod odborným dozorem sami dozdobit mléčnou pěnou.
Nabídka pokrmů a nápojů slovenské kuchyně
slovenská kyselica
různé úpravy halušek – příprava pokrmů na místě s možností kombinovat různé způsoby dochucování halušek
sladké pokrmy
míchané nápoje za použití slovenských nápojů
ochutnávky zdarma
Ukázka přípravy cappuccina i s možností si přípravu vyzkoušet pod vedení zkušeného baristy
ukázky zdobení cappuccina
techniky zdobení
klasická příprava
správný výběr surovin
Seznámení s výběrovou kávou
výběrová káva k dispozici
cupping výběrové kávy (posouzení chuti různých druhů výběrové kávy pod vedením zkušeného baristy
Soutěž mladých baristů
celorepubliková soutěž juniorských baristů
velkoplošná projekce práce soutěžících
ZUŠ Bystré si připravila několik hudebních pásem, kde představí lidovou tvořivost z Čech, Moravy a Slovenska.
Zazní písně v podání sólistů i pěveckého sboru, zahraje dechový soubor a hudební skupina. Taneční obor zatančí Slovenské, České a Moravské lidové tance.
ZUŠ Bystré bude vystupovat v Tylově domě od 13.00 do 15.00 hodin.